♦ Rezultatele pe 2023 este de aşteptat să depăşească estimările din BVC ♦ Acţiunile au avut minus 8% în ultimul an.
Holdingul din industria imobiliară Meta Estate Trust, listat la BVB sub simbolul MET, se va concentra în primele trei luni ale anului pe închiderea proiectelor ajunse în fază finală, urmând să realizeze din nou investiţii noi începând cu S2/2024. În acest sens, compania de pe piaţa AeRO are în vizor folosirea instrumentelor disponibile pe piaţa de capital românească, spune CEO-ul Alexandru Bonea.
„În T1/2024 ne vom concentra pe realizarea exit-urilor pentru proiectele ajunse la maturitate din portofoliul nostru. Estimăm astfel că în T2 şi T3 vom fi din nou într-o poziţie solidă de capitalizare pentru a realiza noi investiţii. Asta presupune că din a doua parte a anului vom începe efectiv să realizăm investiţii noi“, explică şeful Meta, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi. Grupul se aşteaptă ca rezultatele financiare pe 2023 să depăşească prognozele din bugetul de venituri şi cheltuieli după ce în primele nouă luni ale anului trecut profitul s-a majorat cu 90%, la şapte milioane de lei. Veniturile au ajuns la 15 milioane de lei, plus 35% an/an, în vreme ce investiţiile au însumat peste 50 mil. lei, portofoliul ajungând la valoarea de 93,6 milioane de lei, conform datelor publicate la BVB.
„Va trebui să începem să căutăm activ în piaţă oportunităţi noi încă de la începutul lunii pentru a ne construi un pipeline solid şi a avea libertatea de a alege în ce vrem să plasăm fondurile. Important de menţionat că, în funcţie de ce găsim în piaţă, în cazul în care găsim oportunităţi de neratat, dar mai mari decât poziţia noastră actuală de capital, luăm în calcul şi o majorare de capital social sau o emisiune de obligaţiuni corporative.“
Titlurile MET se tranzacţionează în scădere cu 8,3% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 17,2 milioane de lei şi o valoare de piaţă de 71,5 milioane de lei; dinamica din ultima lună este de plus 2,7%. Compania plănuieşte să realizeze transferul acţiunilor de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare pe piaţa principală a BVB în 2025.
„Ca strategie investiţională rămânem pe parteneriatele cu dezvoltatorii imobiliari care observăm că ne aduc randamente foarte atractive pe linia de active cu venit recurent – apartamente închiriate în regim hotelier, cât şi pe termen lung – şi pe activitatea noastră de trading de apartamente, achiziţie şi revânzări“, adaugă Alexandru Bonea.
Alte declaraţii:
Reuşisem să ne depăşim obiectivul de profitabilitate încă din T3 datorită unei bune gestiuni a costurilor şi veniturilor. Ce cred că este foarte important este că, astfel, strategia investiţională Meta îşi arată rezilienţa şi într-un context nefavorabil de piaţă. Eram pregătiţi pentru acest lucru. Am urmărit de la început o diversificare a surselor de venit, cât şi a categoriilor de consum unde avem expunere în portofoliul de investiţii.
Mai mult decât atât, am stat aproape de partenerii noştri, am fost atenţi să vedem ce nevoie de capital au şi, acolo unde a fost nevoie, am realizat investiţii noi, ca în final să ne îndeplinim toate obiectivele de exit.
Ne-am concentrat şi pe a identifica noi oportunităţi de investiţii chiar şi la final de 2023, dar am căutat proiecte oportune, ridicate, finalizate, unde riscul investiţional era mult mai mic, iar nevoia noastră de capital venea doar pentru a finaliza proiectul într-un moment relativ scurt. Astfel, investiţia noastră era mult mai predictibilă şi se realiza într-un termen de sub 12 luni.
T3 am avut o profitabilitate foarte mare decât celelalte trei trimestre. T3 este clar că nu va avea aceeaşi valoare absolută. În schimb, suntem relativ siguri că vom încheia semnificativ peste ce am bugetat în 2023.